In de pers – Biogas: boeren willen wel, maar lopen vast

Op 17 november werd er een artikel gepubliceerd door de Nieuwe Oogst waarin de consortiummanager van ReFerm werd geïnterviewd. Lees hieronder het hele artikel. 

Auteur: Tim Everloo, voor de Nieuwe Oogst

  • Bijmengverplichting van kracht in 2030
  • Voortgang stagneert door hoge kosten
  • Gemeenten willen draagvlak creëren

Over de potentie van biogas is nog veel onduidelijk. De ambitie is om in 2030 3,7 miljard kubieke meter gas te produceren. Dit staat in de Routekaart Hernieuwbaar Gas, wat onderdeel is van de Green Deal. De vraag is hoe haalbaar dit is. Op dit moment staat de teller nog maar op ongeveer 0,25 miljard kuub.

Tijdens een minimasterclass van Rabobank gaven verscheidene experts hun kijk op de toekomst van biogas. Tijdens de bijeenkomst werd ook de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE of SDE++) besproken.

Volgens verschillende sprekers is deze regeling op dit moment vooral interessant voor grotere veehouders. Dit jaar vallen met name de kleinere ondernemers buiten de boot. Daarnaast benadrukt Rabobank dat een biogasinstallatie een grote investering is, vooral omdat het voor boeren een nevenactiviteit betreft.

Op het familiebedrijf van Arjan Stokman in het Friese Koudum staat sinds vier jaar een monovergister. Het bedrijf heeft 250 melkkoeien. De vader van Stokman is zo’n vijftien jaar lang bezig geweest voordat de installatie er daadwerkelijk stond, het was volgens hem een ingewikkeld proces.

Vrachtwagens vol mest

‘We hebben op ons bedrijf een wat grotere vergister, daardoor hebben wij ook input van collega’s nodig.’ Hierdoor rijden er vrachtwagens vol met mest op en af. Met één zo’n vrachtwagen kan volgens Stokman een huishouden een jaar lang van gas worden voorzien. ‘Dit vind ik een mooie gedachte.’

De familie Stokman heeft weinig werk aan de monovergister. ‘We doen elke dag een checkrondje van 5 minuten.’ Er zijn volgens de ondernemer wel af en toe storingen in de installatie, de meeste komen doordat er een blokje mest in de snijder vastzit. Hij geeft de aanwezige boeren het advies mee om niet te spaarzaam te zijn bij de aanschaf van de apparatuur. ‘Dit moet je in één keer goed doen, als boer ben je dan misschien toch te zuinig.’

Beleidsmedewerker Bert Scheper van Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen stelt dat boeren vastlopen door de hoge kostenpost bij de aanleg van een biogasnetwerk. Hierdoor is er op dit moment nog maar één mestvergister in de twee gemeenten. Er zijn al wel 32 boeren die een vergunningsaanvraag hebben gedaan. De twee gemeenten hebben de ambitie om in 2030 alleen nog maar groen gas te gebruiken.

De gemeenten willen de sector stimuleren door informatiebijeenkomsten te houden, draagvlak te creëren, begeleiding te bieden bij de vergunningsaanvraag en een subsidie aan te bieden om de eerste fase te doorlopen. Met het laatste willen Hoogeveen en De Wolden het risico van de eerste stap weghalen.

Volgens projectmanager Sietse Draaijer van ReFerm, een samenwerkingsverband tussen adviesbureau Ekwadraat en bio-energiebedrijf HoSt, is een reëel verdienmodel een belangrijk element om boeren te overtuigen van biogas. ‘Hoe meer mest een boer inzet voor de productie van biogas, waarmee ook CO2 wordt opgeslagen, hoe meer gas kan worden verkocht. Het is een win-winsituatie.’

Bijmengverplichting

In 2030 gaat er een wettelijke bijmengverplichting van 20 procent in. Volgens programmamanager Martijn van Drunen van Vattenfall zijn de ‘spelregels’ hiervan nog onzeker. Energieleveranciers krijgen een boete opgelegd als zij niet voldoen, een ‘buy-out fee’. Van Drunen denkt dat er ook negatieve gevolgen plakken aan deze verplichting. ‘Groen gas als separaat product zal hierdoor weinig toekomst hebben.’

Draaijer vindt dat uit de bijmengverplichting moet blijken of de sector uiteindelijk ook kan functioneren zonder overheidssteun. ‘Als de verplichting gaat werken zoals voorspeld, gaat de markt ervoor betalen.’ De bijmengregeling moet helpen de doelen uit de Green Deal te behalen.

Bron: Nieuwe Oogst, vrijdag 17 november 2023